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GOT FAQs?
■ By Lisa Lake-Salmon

Denials are difficult to identify and time-consuming to appeal. If you have a billing question or a question about a 
denial, “Got FAQs?” can help you sift through the confusion and get you the answers you need. This month’s column 
addresses your questions about definitions of acceptable prescriptions, workers’ compensation claims, and CMS rules 
on chiropractic services.

Q: I have worked as a billing manager in several medical 
offices, and I am sure I am clear on the definition of an 

“acceptable prescription.” However, the new practitioner I am 
working for does not believe what I am telling him about the 
information that needs to be included on a prescription. Can you 
please confirm what information must be included?

A: According to the Centers for Medicare & Medicaid Services 
(CMS) guidelines, “Written orders may take the form of 

a photocopy, facsimile image, electronically maintained, or origi-
nal ‘pen-and-ink’ document.” (CMS Manual System, Pub. 100-08, 
Medicare Program Integrity Manual, Chapter 5, Section 5.2.3.) The 
elements required on all written orders include the following:

1.	 Beneficiary name.
2.	 Detailed description of the item (either a narrative 

description or a brand name/model).
3.	 All options and accessories that will be billed separately or 

that require an upgraded code.
4.	 Signature of the treating physician, and the date the order 

is signed; an initial date of need or start date.

5.	 If the written order is for a rental item, the length of need 
is also required.

6.	 Someone other than the treating physician may complete 
the detailed description of the item. However, the treating 
physician must review the detailed description and per-
sonally sign and date the order to indicate agreement.

Q: We recently started doing work for a group of physicians 
who address numerous workers’ compensation claims. 

I’m having a difficult time getting anywhere with some of these 
insurance companies. Are there any Florida companies that can 
assist in billing these claims? Where can I find information on 
billing guidelines for these claims? 

A: There are numerous networks that will assist you in pro-
viding services for injured workers and getting reimbursed 

for the services provided by the physicians for whom you work. 
Since you requested a company in Florida, I recommend con-
tacting PMSI, Tampa. They also have an informative website that 
provides every state’s workers’ compensation laws and regula-
tions. You may view this information at www.pmsionline.com/
laws-regulations-and-forms

Q: A physician group that includes chiropractors has recently 
approached us to provide services. My partner says he 

recently read that we could accept prescriptions from chiropractors 
as well as the other physicians. I thought I had read somewhere 
that a prescription from a chiropractor is not valid or acceptable. 
Can you please settle this for us?

A: On August 22, 2011, CMS issued the following statement: 
“In recent announcements and materials, CMS incorrectly 

included chiropractors in the list of physician and practitioner 
types that may order and refer items or services to Medicare ben-
eficiaries. In accordance with section 1877(a)(1) and (5)(A), and 
section 1861(r)(5) of the Social Security Act, and 42 CFR 410.21(b)
(1) and (2), doctors of chiropractic medicine are not eligible to 
order and refer. Medicare coverage extends only to treatment by 
means of manual manipulation of the spine to correct a sublux-
ation; all other services furnished or ordered by chiropractors are 
not covered. CMS is in the process of revising documents (includ-
ing change requests) to reflect this correction.” This information 
can be viewed at www.oandp.com/link/124  O&P EDGE

Lisa Lake-Salmon is the president of Acc-Q-Data, which provides billing, collections, and 
practice management software. She has been serving the O&P profession for more than a 
decade. We invite readers to write in and ask any questions they may have regarding billing, 
collections, or related subjects. While every attempt has been made to ensure accuracy, The 
O&P EDGE is not responsible for errors. For more information, contact lisa@opedge.com or 
visit www.acc-q-data.comFollow us on Facebook and Twitter:
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